söndag 4 november 2007

En vecka närmare avspark

Höstens silly season verkar inte enbart handla om spelaraffärer. Miltons avslöjande slog ner som bomb i mediasverige. Jag lägger inga värderingar i detta, marknaden är som den är men det blir ju i stort sätt öppet mål för tabloiderna eller för dem som vill skriva ner klubben. Det har för min del varit ganska roande och följa.

Men okej...

- Jag tror på marknaden
- Marknadens främsta syfte är att allokera kapital mellan de som har överskott och de som behöver finansiera sina respektive affärsidéer.
- Det krävs en andrahandsmarknad med dagens struktur för att optimera ovanstående.
- Ovanstående faktum ger i stort sett vem som helst möjligheten och bli delägare i ett noterat bolag.
- Ur ett europeiskt-, ja till och med skandinaviskt perspektiv lider allsvensk fotboll i allmänhet av underskott på kapital.
- AIK i synnerhet hade med största sannolikhet inte haft allsvensk status idag ifall man inte riktat sig till kapitalmarknaden. Inte Hammarby Fotboll, Djurgården Fotboll heller för den delen.
- Det finns i Sverige drygt 2 miljoner aktieägare som därmed mer eller mindre accepterat marknadens förutsättningar.

Alla punkter utom den första bör vi nog kunna vara överens om, så vad är egentligen nytt?

Att associationerna som ju enligt mitt förra inlägg är viktiga till stor del påverkas genom media är en annan femma och något klubbarna uppenbarligen måste ta med i analysen när de väljer lösning/forum för finansiering.

******

Huruvida Milton eller hans förvaltningsinstitut inte flaggat innehavet får man låta Finansinspektionen och utreda.

Det var även lite bisarrt när en av världens ledande leverantör av finansiell information i fredags citerade en av kvällsdrakarna.

Nyheten fick den till vardags ganska olikvida AIK aktien och rusa 16% under förhållandevis hög omsättning. Det borde således vara en hel del säljare som var happy.

10% av kapitalet innebär i AIKs fall ca 5% av rösterna.


******

Debatten är dock aktuell där många väntar på att Riksidrottsförbundets 51% reglering ska avskaffas. Det pratas om 2009 och det är redan idag läge att börja lyfta frågan. Hur ska medlemmarna i föreningen förhålla sig till det som komma skall. För vi kommer definitivt komma dit en dag.

******

Enligt Sandefjords hemsida förhandlar man med Hammarby om Toni Nhleko.

Det är ingen vild gissning att det i så fall för Hammarbys räkning redovisningsmässigt kommer bli en reaförlust i denna specifika spelaraffär. Siffror i resultaträkningen finansierar dock inga nyförvärv. Likviditeten gör det däremot och en försäljning innebär både ett visst kassaflöde in och en lönekostnad mindre.

Sedan får man rannsaka sig själv vad gäller scoutingen, men här är Hammarby inte den enda klubben som har en stor uppsida.

3 kommentarer:

Felix sa...

Beträffande den publicitet som Milton genererat samt den ökade handel som följt, kan man hoppas att befintliga "hjärte-investerare" kommer att utöka sitt innehav.

Samtidigt visar den senaste tidens vilken medial potential som finns i att bli investerare. Självfallet har de kontroversiella omständigheterna och den vinkling varit exceptionellt i sammanhanget, men även en långsiktig visionär investerare kan räkna med medial gehör om den väljer att kommunicera.

Milton har fått mer än ett dussin artiklar vilka motsvarade fem helsidor i Expressen och aftonbladet har även dem vikt några sidor. Vad hade de kostat som annonser?

OH sa...

felix
Du har uppenbarligen rätt i att det finns ett stort PR värde i att gå in tungt i en fotbollsklubb. Väntar faktiskt med spänning på upplösningen i frågan :-)

Problemet är när "hjärte-investerarna" ökar innehaven, gör de det på bekostnad av en annan dito då de flesta storägarna förmodligen har strategin buy and hold.

Anonym sa...

Folk slår ihjäl varandra i fotbollens namn; samhället förfasar sig men ingenting görs konkret. Sen kommer en ledare för ett börsnoterat företag vars verksamhet man inte gillar in och köper aktier i en allsvensk klubb. Helt plötsligt vaknar alla till och kräver åtgärder. Märklig värld vi lever i.