torsdag 22 november 2007

Broken promises

Hade lovat och inte skriva om klubben norr om stan på ett bra tag men kunde inte hålla det löftet. En after-work diskussion satte punkt på en nästan två veckor lång idétorka.

Det hela mynnar sig ur när Milton till slut, mycket väntat flaggade sitt innehav. Det visade sig till slut handla om lite drygt 8% av kapitalet (ca 5% av rösterna) vilkt gör honom till den fjärde enskilt störste aktieägaren i bolaget som köpt rättigheterna att representera AIK Fotboll, dvs AIK Fotboll AB.

En kort kommentar angående detta har jag redan levererat tidigare och det tog inte många timmar efter att FI släppte informationen som varumärkesexperten Johan Mjällby kom med den första kommentaren. Han har ju en poäng och Milton har fått oerhörd, nästan orimligt stor publicitetet för en relativt liten kapitalinsats. Den bilden som ältas runt i media är inte optimal för varumärket AIK. Och vi vet ju att media alltid har rätt i gemene mans ögon...

Det finns ju alltid en lösning på allt och om man bara tänker lite utanför boxen och drar nytta av the dark side of the force kan man utveckla konceptet.


- Att profilera sig som världens första och mäktigaste oetiska fotbollsklubb.

"Oetiska bolag" är ofta lönsamma, att investera i oetiska bolag har generellt varit mycket lönsamt.

Jag hittade en virtuell, oetisk fond på en amerikansk portal, med investeringsstrategier i bolag inom tobaks-, alkohol-, vapenindustrin mfl. Fonden invetsterar virtuellt i bolag med tveksamma personalförhållanden, bolag som utför djurförsök etc. Förvaltarens placeringsstrategi sammanfattas av honom själv som, "investera så länge objektet är oetiskt, omoraliskt och lönsamt"

Aktiefonders performance kan mätas genom olika modeller. En ganska enkel metod är där man med hjälp av regressionsanalys sätter fondens avkastning över tiden i relation till ett jämförelseindex:s dito. I detta fall har man använt sig av S&P 500 som benchmark. Den oetiska fondens alpha gav ett värde på 15 och ett beta på 1. Man hade med andra ord levererat en överavkastning på 15 procentenheter jämfört med indexet givet lika marknadsrisk på den amerikanska aktiemarknaden.

Med bakgrund av ovanstående och med tanke på att fotbollsklubbar historiskt varit en taskig investering, borde en fotbollsklubb kunna profilera sig som oetisk och därmed i slutändan kanske klara av och leverera överavkastning till sina aktieägare.

Man bör dock löpa vägen ut, sparka ut sina nuvarande sponsorer och enbart rikta sig till aktörer inom den "oetiska sektorn". Bara fantasin sätter stopp för events och profilreklam och det finns säkert en hel drös marknadsförare där ute som relativt snabbt kan paketera ihop "oetiska sponsorpaket", reklam mm.

Publiksifforna då? Jag skulle tro att en hel del nya marginalsupportrar skulle ansluta och följa klubben i ren protest mot den dubbelmoral som ändå finns där ute och därmed driva publikintäkterna.

Så vad väntar ni på, just do it!

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är klart att det blir en massa svart i kanten." lol

...grönvita sidan upp! sa...

Jag kan absolut se likheter mellan Novakovic och Jango Fett.

Anonym sa...

Nu skulle det vara intressant att höra vad Osynliga har att säga om nya Söderstadion!